Aanpak

Als je samen komt:
In een sessie van anderhalf uur zullen we stil staan bij jullie relatie en hoe die geworden is zoals ze is.
Jullie krijgen vaak om beurten de aandacht van mij, in de loop van het proces zal er tussen jullie ook vaker interactie zijn. In eerste instantie loopt de interactie via mij.
Door mijn aanwezigheid, de interventies en het luisteren naar de ander ontstaan er nieuwe gedragspatronen, leren jullie elkaar en jezelf echt kennen en kan de liefde weer gaan stromen.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat gedurende de sessies blijkt dat jullie beiden een andere weg moeten gaan. Ook dan is relatietherapie een prachtig hulpmiddel om op een zo respectvol mogelijke manier uit elkaar te gaan. Afhankelijk van wat er speelt duurt zo’n traject meestal tussen de 8 en 20 sessies. Dat is dus een flinke investering die je beiden aan moet willen gaan.

Als je je er beiden aan committeert, hebben zowel de relatie als jullie persoonlijk er baat bij en profijt van. In die zin kan je het zien als drie therapieën in één.
Het is mogelijk om tussendoor ook individuele sessies te plannen. Het overkoepelende doel van de sessies is het patroon herkennen, de onderliggende emoties opsporen, die voelen en doorwerken en vanuit die gevoeligheid aan de ander leren communiceren.

Als je alleen komt:
In sessies van vijf kwartier kijken we naar wat er voor jou speelt in het heden. Vaak zullen door mijn manier van werken oude ingeslepen ideeën en lang opgeslagen gevoelens naar boven komen.
Ik ben in mijn sessies gericht op wat er zich in het hele lichaam afspeelt. Het lichaam heeft namelijk een grote intelligentie als het gaat om alle opgeslagen emoties en overtuigingen. Door je aandacht naar je lichaam te brengen kan er vaak een enorme transformatie plaats vinden.
We praten wel, maar over het algemeen niet zoals je gewend bent te praten, vanuit het hoofd.

Ook als je alleen komt moet je rekenen op 8 tot 20 sessies, hoewel dat natuurlijk van persoon tot persoon verschilt. Het is ook mogelijk om in een later stadium pas je partner mee te nemen, als jullie dat beiden zien zitten.

Meer:
Vanuit mijn achtergrond werk ik met een aantal methodes, die veel overeenkomsten hebben. Deze zijn Voice Dialogue van Hal en Sidra Stone, Past-reality-integration van Ingeborg Bosch en Emotionally Focussed Couple Therapy van Sue Johnson.
Ik blijf in de beleving heel dicht bij die van jou/jullie en zal je/jullie helpen meer te gaan voelen en dit ook onder woorden te brengen. Het gebeurt ook dat ik je/jullie opdrachten mee geef voor tussen de sessies door. Deze hebben als doel dat je aandacht op de relatie en je proces gefocust raakt.