Spirituele relatie
Oefengroepje
juli 10, 2017
relatietherapeut
Ik ben Vrij!
augustus 8, 2017
Spirituele relatie
Oefengroepje
juli 10, 2017
relatietherapeut
Ik ben Vrij!
augustus 8, 2017

Er wordt zo veel gezegd over de liefde en soms lijken die uitspraken behoorlijk tegenstrijdig. Ik  heb er zo maar eens drie uitgekozen om het over te hebben. Alain de Botton bijvoorbeeld, de filosoof die de ‘School of Life’ oprichtte, zegt dat we de verkeerde persoon zullen trouwen omdat we iemand kiezen die ‘familiar’ is en dan wel in de zin van, de manier waarop wij in ons gezin van herkomst hebben geleden aan de liefde.  Hedy Schleifer, een Amerikaanse relatietherapeute,  zegt op haar beurt dat we verliefd worden op ‘the most incompatible human being in the entire universe’.  En dan lees ik in het boek ‘Leven in Liefde’ van Deepak Chopra, Indiaas-Amerikaanse arts en leraar in spiritualiteit: ‘Hoe prettig of onprettig u zich ook voelt in een relatie,  degene die op dit moment  uw partner is, is de ‘ware’ omdat hij of zij weerspiegelt wie u van binnen bent.’

Zie daar maar eens chocola van te maken.

De verkeerde persoon

Hoe is dat voor jou als je achterom kijkt naar de partners die langskwamen? Misschien beoordeel je ze nu als ‘toch niet de ware’?  De man die zo attent leek, maar zich na de komst van de kinderen steeds meer terugtrok op zijn werkkamer.  De vrouw die precies aanvoelde wat je nodig had zonder dat je het hoefde uit te spreken, maar na een paar jaar veranderde in een controlerende feeks. Of de sterke steunende man, die er steeds meer een gewoonte van maakte jou te kleineren. Of de vrije zelfstandige vrouw, die naar verloop van tijd steeds jaloerser werd.

Als je verliefd wordt heb je het gevoel dat je ‘the perfect match’ hebt gevonden. ‘Falling in love is a drug’, zegt Hedy Schleifer terecht en ze legt ook uit waarom dat zo is. Er moet een verbinding gesmeed worden, zodat we als het ware ‘niet meer terug kunnen’.  En waarom is dat dan belangrijk? Gaat dat over evolutionaire/biologische drijfveren, dat de kinderen veilig moeten zijn? Of zit er misschien meer achter ? Als ik de uitspraken van de drie wijsgeren aan elkaar rijg, krijg ik:  We voelen ons aangetrokken tot iemand die totaal niet bij ons past, maar die verwijst naar het lijden in onze jeugd en daarom de Ware is. En dat is waar.

De weg naar ware liefde

Maar waarom, zal je misschien zeggen, moeten wij keer op keer  het lijden uit onze jeugd herhalen? Omdat daar de kansen liggen om te helen en dus om een gelukkig mens te worden. Chopra verwoordt het zo: ‘Als u moeite hebt met uw partner, hebt u moeite met uzelf. Elke tekortkoming die u in hem of haar ziet, raakt een verdrongen zwakheid in uzelf. Elke ruzie is een excuus om een innerlijk conflict uit de weg te gaan. De weg naar liefde rekent dus af met een kolossaal misverstand dat bij veel mensen leeft: dat er ‘ergens’ iemand te vinden moet zijn die ons iets geeft dat we nog niet hebben. Als u werkelijk liefde vindt, vindt u uzelf.’

Zo tegenstrijdig was het allemaal dus niet, hoewel ik de oplossingen die De Botton aanreikt te makkelijk vindt. Het komt er een beetje op neer dat je niet zulke hoge verwachtingen van je partner moet hebben. Ik zou zeggen: wees alert op je verwachtingen, op je verlangens en voel ze in jezelf, in je lichaam, ga ernaar toe. Spreek ze uit zonder te vinden dat de ander eraan moet voldoen of ze moet vervullen. De ’Ware’ vinden wordt op die manier een stuk gemakkelijker,  je vindt hem of haar zo! Als je maar onthoudt dat de ander de weerspiegeling is van jezelf en jij jezelf kunt helen.

Like mijn facebook pagina echt-verbinden, Wilma Ferwerda  of meld je aan voor mijn nieuwsbrief op mijn website:  www.echt-verbinden.nl  en blijf op de hoogte van mijn aanbod.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *