In Liefde oefenen
september 4, 2017Alles is Energie
november 14, 2017Even geleden was ik met mijn vriendin, Marloes de yogajuf, bezig met de voorbereiding van de aankomende workshops over Seks en Energie in de Overgang. Wij zijn dan nogal associatief en op een goed moment zegt Marloes: ‘Ik vraag me wel eens af waarom ik dit doe, kan ik er niet veel beter voor gaan zorgen dat iedereen te eten heeft bijvoorbeeld.’ Enthousiast vertelde ik dat ik net eenzelfde soort uitspraak had gedaan. Eerder had een andere collega-vriendin mij gevraagd of ‘seks echt mijn ding was’, waarop ik geantwoord had dat ik dat nú inderdaad erg interessant vond, maar dat ik me ook kon voorstellen dat ik me in de toekomst bezig zou gaan houden met het ‘redden van de wereld’.
Het onderwerp verdween weer na de volgende associatie, maar kwam later terug in een ontmoeting met mijn geliefde. Hij wist mij er in een paar zinnen van te overtuigen, dat de lessen die wij de mensen over seks leren beslist een goede uitwerking zouden hebben op de wereld; de klimaat- en voedselcrisis, de ongelijkheid en de wereldvrede. Wat is er dan eigenlijk zo bijzonder aan die lessen over seks dat zij een dergelijke invloed zouden kunnen hebben?
De kunst van bewust leven en vrijen
Zowel de Tao als de Tantra houden zich bezig met het ontwikkelen en vergroten van het bewustzijn. Vooraanstaande psychologen als John Bargh en Roy Baumeister zijn het erover eens dat het leeuwendeel van ons gedrag onbewust en automatisch tot stand komt. Een schatting van de verhouding: 5% bewust, gepland gedrag, tegenover 95% onbewust, automatisch gedrag. Maar in deze verhouding is verandering aan te brengen door je bewustzijn te trainen en door de wortel van het onbewuste gedrag aan te pakken. De Oosterse stromingen zagen een enorme kans in het gebruiken van seksuele verlangens als meditatieobject, vooral omdat het zo’n sterk verlangen is. Vandaar dat de meesten van ons als het woord tantra valt, meteen aan seks denken. Maar waar het feitelijk om gaat is het totaal aanwezig leren zijn bij je verlangen. Het leren aanwezig blijven bij je verlangen zal maken dat er geen reden meer is om je verlangen (nu) te bevredigen. Of zoals Ingeborg Bosch zegt: ‘Als je leeft vanuit volwassen-bewustzijn (en niet vanuit kind-bewustzijn) dan is (bijna) geen enkele behoefte urgent.’ Wij zijn vaak vanwege onze onbewustheid geneigd om onze behoeften óf uit te leven óf te onderdrukken. Beiden maakt niet echt gelukkig. Er is in het uitleven wel de roes van de instant bevrediging, maar niet een werkelijke vervulling. Werkelijke vervulling ontstaat pas als er in jou ruimte is om bij alles wat zich aandient aanwezig te blijven.
Van je verlangens genieten
Wat zou er gebeuren als we veel meer van onze verlangens zouden kunnen genieten in plaats van ze meteen bevredigd te willen zien of te onderdrukken? We zouden onze partner niet hoeven veroordelen omdat hij of zij ons niet kan geven wat we graag willen. We zouden minder impulsaankopen doen, we zouden minder consumeren, we zouden sowieso met minder genoegen kunnen nemen. We zouden niet meteen ons gelijk hoeven halen, een ander voor schut of op zijn nummer hoeven zetten. We zouden ons niet blindstaren op onze eigen welvaart en dat van onze directe naasten, maar oog hebben voor alle levende wezens. We zouden veel meer energie overhouden om belangrijke dingen mee te doen. Het leven zou stukken lichter worden, minder belast. Het is waar, de lessen van bewuste seks zullen maken dat je meer oog en hart krijgt voor je omgeving.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat er zou gebeuren met de bevolkingsgroei als seks zou veranderen in tantrische seks.
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/30/maak-minder-babys-voor-milieu-1624573-a410012
2 Comments
Dus, ja we blijven doorgaan met te zorgen dat er meer bewustzijn komt, ook seksueel. Dan komen er meer bewustere mensen en kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat ook de honger uit de wereld verdwijnt.
Zo is het! 🙂