Door wie?

Het leven voluit leven is mijn motto. 'Niets uit de weg gaan, pijn en geluk volledig voelen, steeds meer mezelf leven en inbrengen en anderen de kans geven dat ook te doen.’ Mijn levensweg wordt gekenmerkt door deze woorden. Liefde is daarin mijn leidraad.

Al vanaf 2004 heb ik een eigen praktijk voor psychologische begeleiding, eerst in Amsterdam, waar ik nog woon, en vanaf mei 2015 in Haarlem. De rust en overzichtelijkheid van Haarlem doet mij goed. In mijn therapeutisch werk ben ik gevormd en geïnspireerd door: de Voice Dialogue benadering van Hal en Sidra Stone (opleiding bij Arc-en-Ciel tussen 2001 en 2004), de Past Reality Integration (PRI) van Ingeborg Bosch (geen opleiding), Focusing van Eugene Gendlin, systemisch werk/Familieopstellingen, van  Bert Hellinger, Mindfulness. Ik volgde een tweejarige Tantra- training (www.centrumvoortantra.nl) waarin de bewuste ervaring van intimiteit in contact met jezelf en de ander een belangrijke focus heeft. In mijn werk maak ik door deze intense opleiding meer gebruik van aandacht en ademhaling en zijn seksualiteit en intimiteit onderwerpen die bij mij in goede handen zijn. In november 2015 deed ik de basistraining voor de relatietherapiebenadering EFT, Emotionally Focused Therapy ( http://www.eft.nl/, zie tabblad ‘Echt verbinden’).  In 2016 en 2017 deed ik de relatietherapieopleiding aan de school voor relatietherapie van Jan en May Michielsen, (www.schoolvoorrelatietherapie.be ). In 2019-2020 verdiepte ik me verder in EFT bij  Berry Aarnoudse  (https://www.eftnetwerk.nl/nl/index.html )  in de verdiepingstraining. In 2021 heb ik mij officieel kunnen laten registreren als EFT registertherapeut- aanvullend getraind. Tevens heb ik me geschoold in het geven van de Houd me Vast training, een heel mooie training gebaseerd op het gedachtengoed van Sue Johnson. 

Ook het leven leerde mij veel over relaties. Mijn eerste huwelijk duurde maar kort, maar samen kregen we een zoon (1992), die we zo goed mogelijk gezamenlijk groot brachten. In 2010 kwam er na 16 jaar een einde aan mijn tweede huwelijk met de vader van mijn twee jongste kinderen (een zoon uit 1997 en een dochter uit 1999). Dit was een bijzonder heftige ervaring die mij echt getransformeerd heeft. Ik heb mij in die periode vooral gericht op het ombuigen van mijn boosheid naar kracht en liefde. Leren kwetsbaar te zijn en tegelijkertijd te blijven staan, zelfs naar mensen die je pijn doen, bedoeld of onbedoeld. Dat blijft een grote uitdaging. Eén die mijn toewijding heeft.

Het hebben van een liefdevolle relatie heb ik lang gezien als één van de moeilijkste opdrachten in het leven.  De laatste tijd is voor mij de focus verschoven. Het hebben van een liefdevolle relatie is niet meer het belangrijkste doel in mijn leven, maar een middel om mijn eigen hart te bevrijden van pijn en liefdevol te zijn met mezelf en de wereld om me heen. Daarmee is het wel een heel krachtig middel, want in de liefde is je partner altijd je leraar, je spiegel. Ik heb verschillende lange relaties gehad, waaruit ik veel lessen heb geleerd. Momenteel heb ik een LAT relatie met Niels en woon ik met mijn twee jongste kinderen in Amsterdam. Ik begin steeds meer te ervaren dat de relatie met mezelf vervullend is. Als die goed is, bloeien al mijn andere relaties op. 

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde in mijn begeleiding. Ik ben zowel mild als direct, ik ben zonder oordeel maar ik houd je bij de les, ik ben betrokken en op gepaste afstand.  Ik wijd mij met liefde aan jouw/jullie proces. 

Wilma Echt-Verbinden Profiel 9