Relatietherapie

Mensen hebben het verlangen zich te verbinden met andere mensen. Dat is een vanzelfsprekend, maar ook bijzonder proces. Vaak voelen we ons enorm verbonden als we verliefd zijn, maar komen er daarna belemmeringen, blokkades of scheurtjes in de verbinding. In onze pogingen het contact te herstellen, verliezen we nog al eens de verbinding met onszelf en met de ander.

In verbinding zijn met een ander, terwijl je in verbinding blijft met jezelf, vraagt veel bewustzijn. Er zijn zoveel valkuilen, als je niet leert je bewustzijn er bij te houden, beland je in een relatie die niet echt bevredigend of zelfs destructief is. Zijn jullie in een dergelijke relatie beland of vrees je ervoor? 

Het maakt niet uit waar je mee komt, als je samen bij mij komt voor relatietherapie, dan gaan we kijken naar waar het mis gaat tussen jullie. Hoe jullie daar beiden jullie aandeel in hebben en hoe jullie dat negatieve patroon kunnen stoppen en kunnen leren ombuigen naar een liefdevolle verbinding. Verlies van verbinding is meestal het meest pijnlijke aspect als het mis gaat in een relatie. Ik zal in het begin vaak de regie nemen zodat jullie niet te lang in de voor jullie bekende communicatiepatronen vervallen. Jullie zullen leren hoe je dat wat erin jou speelt met je partner kan delen, zodat het verbindend is en er echt geluisterd en ontvangen wordt. Jullie leren elkaar en jezelf beter kennen en dan kan de liefde meestal weer gaan stromen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat gedurende de sessies blijkt dat jullie beiden een andere weg moeten gaan. Ook dan is relatietherapie een prachtig hulpmiddel om op een zo respectvol mogelijke manier uit elkaar te gaan.

Als je je er beiden aan committeert, hebben zowel de relatie als jullie persoonlijk daar profijt van. Je kan relatietherapie zien als drie therapieën in één. In mijn werkwijze heb ik me laten inspireren door de Voice Dialogue van Hal en Sidra Stone, Past-reality-integration van Ingeborg Bosch en Emotionally Focussed Couple Therapy (EFT) van Sue Johnson. Ook de twee-jarige Tantratraining die ik deed, heeft mijn manier van werken sterk beïnvloed. Klik hier (over Wilma, Visie) voor meer informatie.

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde in mijn begeleiding als relatietherapeut. Ik ben zowel mild als direct, ik ben zonder oordeel maar ik houd je bij de les, ik ben betrokken en op gepaste afstand.  Ik wijd mij met liefde aan jullie proces. 

De relatietherapie sessies duren anderhalf uur. Gemiddeld genomen hebben mensen zo’n 8 tot 20 sessies nodig om zelf verder te kunnen. Het is mogelijk om tussendoor ook individuele sessies te plannen.

Concreet kan je bij mij terecht als je

  • een onbevredigende of vastgelopen relatie hebt; jullie maken (veel) ruzie, jullie sluiten je af of jullie kunnen elkaar niet vinden op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Als je beiden daaraan wil werken kan je samen komen, als je de enige bent die er wat aan wil doen, kan je alleen komen, jouw proces zal ook de relatie beïnvloeden.
  • meer uit je relatie wil halen, of ziet dat je in patronen terecht komt waar je eerder ook al in terecht kwam. Dat kan ook zowel samen als alleen.
  • geen relatie hebt, maar er wel naar verlangt.
  • rouwt om een geliefde, verloren aan de dood of door een scheiding/breuk.
  • een onvervulde kinderwens hebt.
  • steeds relaties hebt, maar het gevoel hebt dat je niet verder komt.