Wilma Ferwerda, Relatietherapeut

Het leven voluit leven is mijn motto. 'Niets uit de weg gaan, pijn en geluk volledig voelen, steeds meer mezelf leven en inbrengen en anderen de kans geven dat ook te doen.’ Mijn levensweg wordt gekenmerkt door deze woorden. Liefde is daarin mijn leidraad.

Het leven leerde mij veel over relaties. Mijn eerste huwelijk duurde maar kort, maar samen kregen we een zoon (1992), die we zo goed mogelijk gezamenlijk in co-ouderschap groot brachten. In 2010 kwam er na 16 jaar een einde aan mijn tweede huwelijk met de vader van mijn twee jongste kinderen (een zoon uit 1997 en een dochter uit 1999). Dit was een bijzonder heftige ervaring die mij echt getransformeerd heeft. Ik heb mij in die periode vooral gericht op het ombuigen van mijn boosheid naar kracht en liefde. Leren kwetsbaar te zijn en tegelijkertijd te blijven staan, zelfs naar mensen die je pijn doen, bedoeld of onbedoeld. Dat blijft een grote uitdaging. Eén die mijn toewijding heeft.

Van 2011 tot 2021 had ik een LAT-relatie met een man die ik leerde kennen op een Tantratraining van het Centrum voor Tantra. Samen hebben we geleerd om zoveel mogelijk in verbinding te blijven en ons hart naar elkaar open te houden, ondanks grote uitdagingen. We kregen daarvoor veel ‘tools’ aangereikt in de tweejarige Tantratraining, nog steeds één van de grootste cadeaus die ik mezelf heb gegeven. Nu is de tijd gekomen om me los te maken en mijn eigen weg te gaan. Open naar wat het leven mij nog meer te bieden heeft.

Het hebben van een liefdevolle relatie heb ik lang gezien als één van de moeilijkste en belangrijkste opdrachten in het leven. De laatste tijd is voor mij de focus verschoven. Het hebben van een liefdevolle relatie is niet meer het belangrijkste doel in mijn leven, maar een middel om mijn eigen hart te bevrijden van pijn en liefdevol te zijn met mezelf en de wereld om me heen. Daarmee is het wel een heel krachtig middel, want in de liefde is je partner altijd je leraar, je spiegel. Ik sta ervoor open om die lessen te leren, hoe moeilijk soms ook. Momenteel woon ik (in Amsterdam) weer alleen, na 30 jaar omringd te zijn geweest met één, twee of drie kinderen. Ik begin steeds meer te ervaren dat de relatie met mezelf vervullend is en dat heeft weer een positieve invloed op mijn andere relaties.

relatietherapeut