innerlijk geluk
Arnon Grunberg voorspelt
januari 30, 2018
verlaten
Ik ben zo blij dat ik verlaten ben
maart 7, 2018
innerlijk geluk
Arnon Grunberg voorspelt
januari 30, 2018
verlaten
Ik ben zo blij dat ik verlaten ben
maart 7, 2018

God in Amsterdam

Toen ik in Amsterdam kwam wonen, zo rond mijn 23e, ging ik op zoek naar mensen om bij te horen. Ik kwam uit een nogal christelijk milieu, waar ik me niet meer thuis voelde, maar waar ik nog niet los van was. Zo kwam ik terecht in de Amsterdamse Studentenekklesia, de kerkgemeenschap die Huub Oosterhuis (de vader van Trijntje) oprichtte. Op zondagen zong daar een koor, waar je na een auditie in mee kon zingen. Ik kwam door de auditie heen en zong zeven lange jaren in het koor, twee keer per week. Heerlijk was dat. De liederen die Huub zelf schreef en door goede componisten op muziek liet zetten, waren balsem voor mijn ziel en ondersteunden mijn spirituele zoektocht. Geen God van dogma en verdoemenis, maar een God die bevraagd kon worden, een Aanwezigheid waarin je uit kon rusten.

Kitty

Ook Kitty (Kitty Nooy, 1966, inmiddels schrijfster van kinderboeken) zat op dat koor. Beiden zongen we bij de sopranen. Ik had niet veel contact met haar, maar de liederen en het zingen ervan verbond ons allemaal op een diep niveau. Niet lang geleden werden Kitty en ik vrienden op Facebook en las ik een gedichtje dat zij in die tijd schreef.

Laatst dacht ik toch zoiets geks:

doet God eigenlijk aan seks?

Kent Hij gevoelens van extase?

Het zou me anders niets verbazen!

Het samensmelten is zo fijn,

dat zou ook echt voor Hem iets zijn

Hij heeft het denk ik uitgevonden

en Hij kan vrijen als geen één

zo heeft Hij zich met ons verbonden

we zijn tenslotte allen één

Ik ben in Hem, Hij is in mij

dat lijkt verdacht veel op gevrij

wie zegt er nou dat seks niet mag

God doet het zelf de hele dag!

Ik had het nooit achter Kitty gezocht, maar dat kan ook heel goed met mijn eigen belevingswereld te maken hebben gehad. Ik bracht God en Seks vanuit mijn opvoeding nog op een hele andere manier met elkaar in verband. Er heerste wat betreft seks een dubbele moraal, het moest iets moois zijn, seks, maar ondertussen was het maar beter dat je het onderdrukte en het er vooral niet te veel over had, of deed. Dat God op Kitty’s manier iets met seks te maken kon hebben, was in mij toen nog niet opgekomen. Eigenlijk was er voor mij een negatieve relatie tussen God en Seks. Dat wilde overigens niet zeggen dat ik er niet aan deed, maar de beiden waren nogal van elkaar gescheiden.

Bij Kitty niet. Zij durfde zich toen al af te vragen of er niet toevallig een positieve relatie bestond tussen God en Seks. Iets wat ik zelf pas veel later ontdekte, toen ik over Tantra begon te lezen.

Goddelijke seksuele energie

Nu,  jaren van onderricht en oefening verder, wordt me steeds duidelijker wat een impact vrij stromende seksuele energie kan hebben op een mens. Hoe genezend en transformerend het kan zijn. Hoe seksuele energie blokkades kan laten oplossen en hoe het kan inspireren. Hoe het mensen dichter bij elkaar kan brengen en harten kan openen. En hoe het nieuw leven kan wekken. Goddelijker kan bijna niet.

Het is de hoogste tijd om seks, seksualiteit, seksuele energie weer te gaan zien door Goddelijke ogen. Onderdrukking en veroordeling heeft geleid tot de verschrikkelijke wantoestanden die nu aan het licht komen. Onze maatschappij is het contact verloren met de Heiligheid van onze seksualiteit. Laten we die weer terug veroveren!

En zo bezongen Kitty en ik bij de sopranen luidkeels de overgave aan God:

Kom in mij, win, ontwapen mij.

Zie mij, doe mij aan.

Weersta mij, wacht mij, delf in mij.

Ontdooi mijn naam,

Ontraadsel mijn bestaan.

 

Kom in mij, maak geluid in mij,

Dood is diep in mij,

Versteend mijn stem – ontsta in mij,

Doe pijn, doorgloei mij,

Leef mij, licht in mij.

 

Kom uit mij, scheur mij, kind van mij,

Mens in mij, ontwaak.

Ontvang mij, overschaduw mij.

En ga met mij

Waar niemand met me gaat.

 

Met dank aan Huub Oosterhuis

1 Comment

  1. Tanja schreef:

    De heer heeft mij gezien en onverwacht… Gezongen destijds bij mijn trouwen, lang geleden. Lievelingslied van Nico ter Linden, onlangs overleden. Hij zei al dat het zo’n heerlijk erotisch lied was!
    Mooie blogspot! Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *