vertrouwen
Kome wat komt…..
januari 7, 2017
seksualiteit
De Seksuele Speeltuin
februari 14, 2017
vertrouwen
Kome wat komt…..
januari 7, 2017
seksualiteit
De Seksuele Speeltuin
februari 14, 2017

We lagen op onze rug verspreid over de zaal. Een groep van ongeveer twintig vrouwen tijdens een structuur in de Tantratraining die ik volgde in 2014. Structuren, oefeningen,  binnen deze training hebben de bedoeling meer inzicht te geven in wie je echt bent en hoe je die authentieke zelf kunt zijn in contact met de ander.  Ik kan me niet meer goed herinneren wat precies op dat moment de oefening was (en een deel ervan moet geheim blijven), maar ik weet wel dat de vrouw die naast me lag ineens héél hard riep: “SPREEK JE UIT, DAMES!” Ik schrok ervan. Tot nu toe was iedereen heel keurig gebleven in het beschrijven van wat er in hen om ging. Maar dit was een heel ander geluid. Ik schrok, maar ook maakte zich een blije opwinding van me meester. Het feit dat de vrouw naast mij geen blad voor de mond nam en dat zij ons aanspoorde om dat ook niet te doen, maakte me blij, hoopvol. Toestemming om je uit te spreken, alles te zeggen wat je op je hart en lever hebt.

Flapuit

Ik heb het niet erg meegekregen, me uitspreken. Men vond mij vroeger te uitgesproken en dat werd niet bepaald gewaardeerd. Doordat het niet werd gewaardeerd, werd ik een zogenaamde ‘flapuit’. Ik had geen toestemming (van buitenaf niet en van mezelf op den duur ook niet meer) dus ik hield me lang in, tot het niet langer vol te houden was en dan flapte het er uit. En dat woord diende dan weer om me de mond te snoeren. Toen ik mijn assertiviteit vergrootte en me beter leerde uit te spreken, werd het uitflappen minder.

Uitspreken is verbinden

Steeds meer ontdek ik hoe je uitspreken maakt dat je verbinding maakt met jezelf en tevens met de ander door  hem of haar jouw waarheid te laten zien. Bij jezelf blijven zoals dat zo vaak genoemd wordt, kan je heel goed leren in contact met een ander. Door heel bewust op zoek te gaan naar wat er zich in jou afspeelt en dat hardop aan de ander te laten weten, maak je verbinding. Verbinding met jezelf en verbinding met de ander. Dat kan lastig zijn als je in jezelf gevoelens, gedachten, ideeën ontdekt die de ander misschien wel eens zouden kunnen kwetsen. Maar als je die zaken gaat verbergen dan verlies je het contact met jezelf en natuurlijk ook het contact met de ander.

De grot in durven lopen

Om je te kunnen uitspreken, is het belangrijk dat je stil staat bij wat er in je gebeurt. Dat je bereid bent die eerste woede, irritatie of angst te onderzoeken en dat je nieuwsgierig bent naar wat er onder zit, wat er nog meer is. Het is als het ware alsof je een grot in loopt. Als je stil blijft staan bij de ingang, zie je alleen maar donkerte, als je doorloopt en je laat je ogen aan het licht wennen, zul je steeds meer zien. Zo gaat het ook met je uitspreken, als je het binnenhoudt blijft het die ene ‘waarheid’, bv: de ander deugt bij nader inzien toch niet of je bent zelf slecht en de ander onwaardig. Als je aan de slag gaat met je assertiviteit, je gaat uitspreken, kunnen die ideeën, gevoelens en gedachten transformeren en dat proces gaat alsmaar door. Hoe moeilijk het ook is voor jullie beiden, het is belangrijk dat je de tijd neemt, stil staat, uitspreekt wat er in je gebeurt en erop vertrouwt dat het ergens heen gaat. Dat laatste is vaak het aller-moeilijkst; erop vertrouwen dat, als jij je opent, dat dat het beste is wat je kunt doen, voor jezelf en voor de relatie.

Assertiviteit vergroten

Ik help jou graag je assertiviteit te vergroten. Lees meer informatie over mijn individuele therapie.

Of bekijk het filmpje over emoties en hoe ze werken en wat ze voor je kunnen doen als je ze in de relatie brengt.

https://www.youtube.com/watch?v=SJOjpprbfeE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *