gemeenschapsgevoel
Gemeenschapszin
september 17, 2018
oogcontact
De kracht van oogcontact
december 18, 2018

Niels en ik geven in november voor de derde keer samen de training voor stellen, In Liefde Oefenen. Zelf zijn we ruim acht jaar een ‘stel’. Maar de vorm verandert nog steeds.

Beiden kwamen we enigszins gehavend uit een conventionele relatie, beiden waren we ongeveer 16 jaar samen geweest met onze exen en beiden waren we niet tevreden over hoe het was verlopen, laat staan over hoe het eindigde. Vanuit het verlangen om het anders te gaan doen kwamen we allebei terecht in de introductiegroep van het Centrum voor Tantra. Daar kruisten onze paden elkaar. We gingen samen ‘oefenen’ en we bleven samen oefenen en doen dat nog steeds.

En er viel genoeg in liefde te oefenen. Ik had al kinderen die richting volwassenheid groeiden. Niels had nog een kinderwens en vervulde die kinderwens met een andere vrouw om samen te gaan co-ouderen. Daarmee werd het helemaal onmogelijk om een reguliere (LAT) relatie te hebben. Gedurende de langdurige tantratraining die wij samen deden, ontdekten we steeds meer hoe bevrijdend het is om het relatie-denken los te laten. We konden steeds meer onze eigen spirituele ontwikkeling leidraad laten zijn in de relatie. Daarvoor namen we ook de tijd, zowel alleen als samen.

Inmiddels is Niels’ zoon 7 jaar geworden en zijn mijn kinderen het huis uit. Beiden zijn we in een totaal verschillende levensfase, waardoor heel wat tijd niet samen doorgebracht wordt. Als we samen zijn, nemen we de tijd om echt op onszelf en op elkaar af te stemmen, zodat we vanuit waarachtigheid verbinding kunnen maken. Alles mag er zijn, moet er zijn zelfs, omdat anders de levensstroom blokkeert. Daarin blijven wij oefenen én kunnen we tegelijkertijd weer gaan genieten van het doorgeven aan anderen. Een nieuwe uitdaging, een nieuwe oefening in liefde. Voor de derde keer alweer. We kijken er naar uit!

Wat zeiden de deelnemers over ‘in liefde oefenen’:

In deze cursus is het een mooie mengeling van met jezelf bezig zijn, én met (je relatie met) een ander. In woorden en in oefeningen. Dankzij de liefdevolle en respectvolle benadering van de trainers blijf je met twee benen op de grond terwijl je handvatten krijgt om jezelf verder te ontdekken en te groeien. (Gitta)

Oefenen was een van de belangrijkste dingen die ik aantrekkelijk vond in de hele aankondiging, opzet en inhoud van jullie training. Oefenen betekent dat je er mee bezig bent, fouten mag maken, weer op nieuw probeert. Oefenen betekent ook dat het een structurele bezigheid kan zijn voor de rest van je leven. Oefenen heeft iets constructiefs in vergelijking met therapeuteren.
Samen oefenen met mijn partner betekende voor mij ook dat ik een heel belangrijk deel van mijn leven met hem kon gaan delen. En dus door jullie begeleiding nu een gezamenlijke taal kon vinden en het gereedschap om nieuw naar onze relatie te kijken en naar de ander en onszelf. (Rebekka)

Ik merk dat van de koppels aan wie ik het vertel, de mannen stoer afwijzend zijn en de vrouwen vol bewondering en zelfs wat jaloers. Ik zie de training als een soort technisch onderhoud in de liefdesrelatie en als man denk ik dat dat een manier is om mannen over de streep te halen. Ik vond de training over algemeen inspirerend; leuke oefeningen die inzichten opleveren; we kunnen nu  anders naar elkaar kijken, zonder angst elkaars verwachtingen uitwisselen. (Evert)

Verhelderende training met veel inspirerende en respectvolle oefeningen die de communicatie en het contact versoepelen waardoor je weer meer zin krijgt in contact met elkaar. (Trix)  Mooi gebruik van inzichten uit de psychologie en tantra.Warme experimenteerruimte (Joep)

Heerlijk om meerdere keren in een korte tijd de tijd en ruimte te hebben, samen met mijn partner, om stil te staan bij onze relatie en verbinding. De bijeenkomsten werden professioneel, liefdevol en op een veilige manier begeleid. Het onderlinge contact in de groep werd hierdoor gestimuleerd wat een extra dimensie aan de training gaf. Heel fijn dat deze training er is en ik kan hem je aanraden. Hij werkt nog lang door. (Ciska)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *