bewust leven
Hart voor de Aarde
augustus 18, 2022
kwetsbaarheid
De kracht van delen
maart 16, 2023
bewust leven
Hart voor de Aarde
augustus 18, 2022
kwetsbaarheid
De kracht van delen
maart 16, 2023

Begin 2018 schreef ik een bevlogen blog over een voorspelling, die Arnon Grunberg deed in de Volkskrant. Ik moet er de laatste tijd vaak aan denken. Hij voorspelde dat mensen zich teleurgesteld van de romantische liefde zouden afkeren en zich zouden wenden tot huisdieren en robots. Ik lees in mijn blog van alweer vier en half jaar geleden, dat ik niet in dat doomscenario wil geloven, dat ik andere signalen zie. En die zie ik nog steeds, maar ik maak me ook meer zorgen. Het vernuft waarmee de hightech industrie ons verslaafd weet te maken aan de digitale wereld is ongekend. Laatst maakte ik daar weer een staaltje van mee, dat is het voordeel van kinderen tussen de 20 en 30 hebben. Ik was met mijn zoon van 25 op vakantie in Salzburg. We deelden een kamer en op een ochtend wilde ik weten wat het weerbericht was. Ik wilde ‘heel modern’ op mijn buienradar kijken, maar hij had een beter idee: ‘Hé Siri’, zei hij. En om aan te geven dat zij hem gehoord had, zei ze: ‘Hmm hmm’. Toen kon hij zijn vraag stellen. Ik stond versteld. En misschien ben ik naïef, maar ik ben geschokt door de menselijkheid die zo’n ‘stomme’ telefoon kan suggereren en wat een eventuele telefoonverslaving met je doet. (Voor wie het niet weet: Siri is de spraakgestuurde persoonlijke assistent van Apple, ingebouwd in je IPhone.)

(In de film Ich bin dein Mensch wordt zelfs gespeeld met het idee dat het mogelijk is om een robotmens te creëren, die precies onze ideale partner is. Je zou kunnen zeggen dat het er vanuit gaat dat de vervulling van onze verlangens programmeerbaar is. De robotman in de film deed alles wat zij fijn vond, inclusief haar af en toe níet haar zin geven.)

De digitale wereld heeft velen van ons in zijn greep. Ook in relaties en tijdens relatietherapie hoor ik vaak de klacht dat hij of zij weer op zijn of haar telefoon of ander beeldscherm zat. Het is een hele sterke afleiding met grote aantrekkingskracht. Ik gebruik niet voor niets het woord ‘afgeleid’, het leidt ons af van het echte leven, van de echte relaties, van het voelen en het ervaren. We zijn afgeleid en we raken er ook nog eens door afgeleid. En wat ik er ook mee bedoel, is dat we levens leiden die eigenlijk niet echt zijn, afgeleid van andere levens. Dat we ons levend voélen, als we veel likes krijgen op Instagram, of dat we ons levend voelen, als we mee zwijmelen met een romantische film of dat we ons levend voelen als we ons kunnen opwinden over een stom bericht op Twitter, maar we ‘leven’ niet, we zitten alleen op de bank met of voor een apparaat dankzij de telefoonverslaving. Omdat het maar een apparaat is, is het veiliger dan je echte vriend(in) of familielid van vlees en bloed. Uit resultaten van een recent onderzoek blijkt dat veel jongeren liever whatsappen dan bellen, dat is een verschil met de ouderen die dat nog wel vaker doen. Het heeft alles met angst te maken, als je een tekstje schrijft is het afstandelijker, hoor je geen echte stem en hoef je niet meteen iets te doen met een eventuele afwijzing. En je systeem gelooft dat het gevaar echt is, dus ga je het steeds meer uit de weg.

Kortom we verlangen naar contact en echte verbinding, maar we zijn zo bang voor afwijzing, dat we liever leven met een substituut voor die verbinding, een zoethoudertje. Het voed de telefoonverslaving. Maar….echt leven en echte relaties aangaan laat je groeien. Het is daarvoor nodig dat je je angsten onder ogen ziet en het gesprek aangaat als er iets tussen jullie in staat; Het is leerzaam om om hulp te vragen, ook al vind je dat heel spannend; Het is verbindend om je kwetsbaarheid te laten zien aan je geliefde of vriend(in);  Het is  bevrijdend om uit te reiken naar anderen als je je eenzaam voelt; Het is vervullend om aan de ander te vertellen wat je behoeftes echt zijn en niet te weten wat voor reactie er zal komen. Dat hoort allemaal bij het echte leven. Maak daar tijd voor en verminder de telefoonverslaving!!

En het dubbele van deze blog is dat ik toch echt wel hoop dat jullie deze allemaal lezen op je telefoon of computer. Zit je weer…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *